Hoog Sensitieve Persoonlijkheid (HSP)

HSP

Vind je het moeilijk om in je eigen energie te blijven? Voel je je bijvoorbeeld vaak een (energetische) spons, chronisch moe, of heb je last van een vol hoofd? Dit zou kunnen komen door hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit. De engelse afkorting van HSP is 'high sensitive person'. Dit begrip heeft pas in 1992 erkenning gekregen door de Amerikaanse psychotherapeute Elaine Aron. Aron ontdekte dat er mensen zijn die prikkels op een andere manier verwerken, waardoor zij externe- en ook interne signalen sterker ervaren dan een ander. Gevolg is dat een hoog sensitief persoon snel overprikkeld kan raken door zijn omgeving en zich dan het liefst terug wil trekken om de 'batterij' weer op te laden. Dit komt voort uit het inzicht dat een HSP-er een andere werking van de hersenen en het zenuwstelsel heeft waardoor alles veel harder 'binnen' komt. Het zenuwstelsel wordt letterlijk overprikkeld.

Een kwaliteit & kracht. Geen aandoening of zwakte.

Hooggevoelig zijn heeft veel voordelen, zo kunnen HSP intens genieten en het beste in mensen naar boven brengen. Als je je hooggevoeligheid echter nog niet goed beheerst, kan dit leiden tot veel klachten en nadelen. Bijvoorbeeld (chronische) vermoeidheid of een burn-out. Als je overprikkeld raakt kan je makkelijker negatieve energie waarnemen, waardoor je in een vicieuze cirkel kan belanden. Het is dan vaak lastig om inzicht in jezelf te krijgen en dit te doorbreken. Hooggevoeligheid hoeft echter niet moe te maken. Je kan ook kwaliteiten die bij hooggevoeligheid horen juist ontwikkelen en extra productief zijn!

Naast het opvangen en verwerken van negatieve prikkels kunnen HSP-ers zich helemaal opgeladen voelen door positieve prikkels zoals yoga, massage, sauna, het contact met dieren en baby’s of een lange wandeling op het stand of door het bos.

Kenmerken hoogsensitieve volwassenen

Om te beoordelen of je hoogsensitief bent kunt je onderstaande lijst met kenmerken doorlopen. Deze lijst is overgenomen (en vertaald) van de site van Elaine Aron. ✔ Ik raak makkelijk van slag bij sterke (zintuiglijke) prikkels. ✔ Ik ben me bewust van een subtiele verandering in mijn omgeving. ✔ Emoties van anderen hebben invloed op mij. ✔ Ik ben gevoelig voor pijn. ✔ Gedurende een drukke dag voel ik de behoefte me terug te trekken, in een donkere kamer of andere plaats waar ik privacy en rust ervaar. ✔ Ik ben gevoelig voor de effecten van cafeïne. ✔ Ik raak makkelijk overspoelt door felle lichten, sterke geuren, grove stoffen of harde geluiden. ✔ Ik heb een rijke en complexe gevoelswereld. ✔ Ik raak diep ontroerd door kunst of muziek. ✔ Ik handel naar mijn geweten. ✔ Ik schrik makkelijk. ✔ Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in een korte tijd. ✔ Ik voel me zeer verantwoordelijk. ✔ Ik ben perfectionistisch. ✔ Ik kan me heel goed invoelen in een ander of weten waar een ander behoefte aan heeft. ✔ Ik vermijd vaak gewelddadige films, -nieuws of -televisieprogramma’s. ✔ Ik voel me ongemakkelijk als er veel om me heen gebeurt. ✔ Veranderingen in mijn leven brengen mij gemakkelijk van mijn stuk. ✔ Ik kan intens genieten van subtiele prettige geuren, smaken, geluiden of een authentiek contact met iemand. ✔ Als ik wordt geobserveerd tijdens de uitvoer van een taak, word ik zo nerveus dat ik slechter presteer. ✔ Als kind werd ik door mijn ouders of leerkrachten als gevoelig en verlegen ervaren. Wanneer u 15 of meer van deze eigenschappen herkent dan bent u volgens Elaine Aron hoogsensitief.