Cranio sacraal therapie

Cranio sacraal therapie

Bij cranio sacraal therapie wordt de mens als geheel behandeld, niet de symptomen op zichzelf. De behandelaar schenkt aandacht aan de klachten, maar vooral aan de mogelijke oorzaken ervan. Met minimale beweging beïnvloedt de therapeut het cranio sacraal ritme en herstelt op die manier de balans en het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Diepe ontspanning

Een cranio sacraal sessie geeft een zeer diepe ontspanning waarbij je lichaam overschakelt van het sympathisch naar parasympathisch zenuwstelsel. Je lichaam komt volledig tot rust, verouderde cellen en afvalstoffen worden afgescheiden en nieuwe cellen en voedingsstoffen aangemaakt en getransporteerd. Het lichaam kan zich herstellen en dieper in contact komen met de alom aanwezige levenskracht, ook wel prana of chi genoemd.

Het cranio sacrale systeem

Het zenuwstelsel wordt omringd door hersen- en ruggenmergvocht, ook wel cerebrospinaal vocht geheten en in onze termen cranio sacraal vocht. Het bevat 99 procent water, maar is ook rijk aan proteïnen, ionen, lipiden, hormonen, cholesterol, glucose en vele andere moleculen. Cranio sacraal vocht vormt het thuis van neurotransmitters. Het vocht beschermt het zenuwstelsel, voedt de hersenen en voert afvalstoffen af. Het is verbonden met alle delen van het lichaam en communiceert met al je cellen. Het wordt ook wel het ademhalingssysteem van het zenuwstelsel genoemd. Het ritme is overal in het lichaam te voelen als een in- en uitgaande golfbeweging (eb en vloed) via het bindweefsel of liever fascia genoemd. Dit is vergelijkbaar met het ritme van de ademhaling en de hartslag die ook op diverse plekken in het lichaam voelbaar zijn. Het cranio sacrale ritme is naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van het lichaam.

Voor welke klachten?

Aangezien cranio sacraal therapie het lichaam uitnodigt weer zo veel mogelijk te gaan functioneren zoals het bedoeld is en het zelfherstellend vermogen stimuleert, is het soort klachten dat behandeld kan worden zeer divers: Whiplash, acute of chronische spierklachten, gewrichtsklachten, pijn in de nek of rug, bekkeninstabiliteit, artrose, peesontsteking, slijmbeursontsteking, gewrichtsontsteking (artritis), stijfheid, subluxatie, hypermobiliteit, hypomobiliteit, tintelingen, uitstralende pijn, spit, ischias, RSI, hoofdpijn, migraine, slaapstoornis, stress, burn-out, vermoeidheidsklachten.